wtorek, 30 listopada 2010

Czekoladowe ciasto z ananasem

Składniki:
100g masmixa o niskiej zawartości tłuszczu
125g cukru pudru
100g mąki pszennej
3 łyżki kokao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
225g kawałków ananasa z puszki
125ml gęstego jogurtu naturalnego
około 1 łyżki cukru pudru
starta czekolada do przybrania

Cienko posmarować tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm.
Masmix, cukier puder,mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka przełożyć do dużej miski.Utrzeć na gładką masę.
Przelać masę do przygotownej formy i wyrównać powierzchnię. Piez w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 20-25 minut albo aż do chwili,gdy przy dotknięciu ciasto będzie się ugunać.Zostawić w formie do częścioego ostygnięcia.Przełożyć na blat aby całiem ostygło.
Osączyć ananasa, pokroić na kawałki i ponownie osączyć.Część odłożyć do przybrania. Resztę wymieszać z jogurtem i dosłdzić do smaku cukrem pudrem. Szerokim nożem równomiernie rozsmarować masę na wierzch ciasta.Przybrac pozostałym ananasem. Pozypać startą czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz