czwartek, 2 grudnia 2010

CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki(8-10 porcji):
175g masła
175g cukru
3 rozkłócone jajka
150g mąki pszennej
0,5 proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
75g połamanej na kawałki czekolady deserowej
5 łyżek mleka
1 łyżeczka masła
100g cukru pudru
8 łyżek wiórków kokosowych
125ml śmietanki kremówki(ubitej)

Posmarować cienko tłuszczem długą, wąsaką formę do pieczenia o wymiarach 7,5 na 25cm. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewać jajka, nie przerywając ubijania. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać dokładnie. Przelać ciasto do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut. Do miski umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą wrzucić czekoladę i masło, wlać mleko. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Dosypać cukier puder i utrzeć na gładką masę. Ostudzić, a kiedy masa zgęstnieje, pozmarować nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić aby masa stężała. Na wierzchu ciasta wyciąć wgłębienie w kształcie litery V  i odłożyć wycięty kawałek na bok. Do woreczka do dekorowania nałożyć bitą śmietanę, wycisnąć ją w powstałą szparę, włożyć wycięty kawałek ciasta na miejsce. Wzdłóż lini nacięcia ozdobić wzorkiem wyciśniętym z bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz