czwartek, 2 grudnia 2010

STEFANKA CZEKOLADOWA

Składniki(10-12 porcji)
7 jajek
220g cukru
150g mąki pszennej
50g kakao
55g stopionego masła
Masa:
200g czekolady deserowej
125g masła
50g cukru pudru
Do przybrania;
75g prażonych i pokruszonych płatków migdałowych
starta czekolada

Posmarować cienko tłuszczem głęboką, okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23cm i wyłożyć pergaminem. W misce ubijać jajka z cukrem, najlepiej elektrycznym mikserem ręcznym przez około 10 minut, albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Przesiać mąkę i kakao, wsypać połowę do masy i delikatnie wymieszać. Wlać roztopione masło, następnie dosypać resztę mąki pszennej z kakao i wymieszać. Wlać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym dotemperatury 180 stopni przez 30-35 minut. Przygotować masę.  Roztopić czekoladę z masłem, następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier puder, wymieszać i odsta wic do ostygnięcia. Ucierać. aż masa stanie się tak gęsta, by można ją było rozsmarować. Przekroić ciasto na pół. następnie rozkroić każdą z części na trzy plastry. Skleić wszystkie plastry przy pomocy trzech czwarty ch masy. Resztą pokroić boki i wierzch, na którym wyrysować należy falisty wzór. Boki ciasta posypać migdałami, lekko je dociskając. Posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz