Składniki(8-10 porcji):
125g miękkiej margaryny
125g cukru
2 jajka
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g kakao
2 łyżki mleka
Masa z białej czekolady:
75g białej czekolady
2 łyżki mleka
150g masła
125g cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Posmarować cienko tłuszczem dwie 400 gramowe puszki po konserwach i wyłożyć pergaminem. Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka ciągle ucierając. do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Starannie wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do puszek. Postawić je na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Aby przygotować masę, należy rozgrzac w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nieco wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać likier i wymieszać.Stopniowo dolewać do czekolady, cały czs ucierając. Pokroić ciasto na 1 cm plastry, następnie posmarować masą czekoladową i posklejać. Wyłożyć ciasto na talerz, resztą masy posmarować wierzch i boki.
sprawdź może w książkach, z których wzięłaś zdjęcia , czy aby nie ma mowy o prawach autorskich..
OdpowiedzUsuń