piątek, 3 grudnia 2010

TORT DIABELSKI

Składniki(8 porcji):
100g czekolady deserowej
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczeszczonej
225g masła
400g ciemnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
125ml maślanki
225ml wrzącej wody
Lukier:
300g cukru pudru
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
3 łyzki soku pomarańczowego
kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 

Posmarować cienko tłuszczem dwie płaskie formy do pieczenia o średnicy 20cm i wyłożyć pergaminem. Roztopić czekoladę w rondlu. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wlać esencję waniliową i dodawać po jednym jajku, starannie rozcierając masę. Jeśli masa zle się rozciera, dosypać odrobinę mąki i dobrze wymieszać. Dolać do masy stopioną czekoladę i starannie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać. Przelać masę do form i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 30 minut. Składniki lukru włożyć do miski umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą. Ubijać, najlepiej elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ubijać do ostygnięcia. Skleić dwa plastry ciasta niewielką ilością lukru, następnie posmarować n im boki i wierzch ciasta. Wierzch przybrać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz