czwartek, 2 grudnia 2010

ROLADA BAKALIOWA

Składniki(10 porcji):
350g mąki pszennej
25g kakao
25g cukru
1 paczuszka suszonych drożdży
szczypta soli
200ml letniej wody
25g roztopionego masła
75g posiekanych wiśni kandyzowanych
75g groszków czekoladowych
50g rodzynków
100g posiekanych suszonych moreli
Lukier:
1 łyżka cukru
1 łyżka wody

Posmarować cienko tłuszczem formę do keksa
o objętości 1,5kg. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao. Dosypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać letnią wodę z masłem. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać do niego płyn. Wymieszać starannie drewnianą łyżką, następnie dobrze wyrobić. Wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do czystej miski, przykryć wilgotną, lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut. Rozwałkawać na prostokątny placek o grubości 2,5cm i szerokości równej długości foremki. Posypać placek groszkami czekoladowymi, rodzynkami i posiekanymi owocami. Ostrożnie zwinąć placek jak roladę. Przełożyć do formy, przykryć wilgotną, lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozetrzeć cukier puder wodą, pędzelkiem posmarować na wierzchu ciasta. piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz