piątek, 3 grudnia 2010

ROLADA CZEKOLADOWA

skłdniki(6-8 porcji):
150g czekolady deserowej
2 łyżki wody
6 jajek
175g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
masa:
300ml śmietanki kremówki
75g truskawek w plasterkach
do przybrania:
cukier puder do posypania

Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia o wymiarach 38 na 25cm. Roztopić czekoladę w wodzie m ieszając. Odstawić do przestygnięcia. W misce ubjać jajka z cukrem przez 10 minut, albo do chwili gdy masa stanie się puszysta. Wąskim strumieniem wlać czekoladę i wymieszać. Następnie przesiać mąke i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę,wygładzić wierzch. Piec w piekarniku pozgrzanym do temperatury 100 stopni przez 12 minut. Oprószyć pergamin cukrem pudrem. Wyjąć placek z piekarnika i usunąć pergamin. Zwinąć placek z posypanym cukrem pudrem pergaminem w środku. Przykryć wilgotną ściereczką i ostudzić. Ubić śmietankę. Rozwinąć placek, ułożyć na nim owoce, rozsmarować dwie trzecie śmietany i zawinąć w roladę. Opruszyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz